Cijeli život ga koristite pogrešno: Evo čemu stvarno služe dvije različite strane na čekiću za meso

Svi koji se provode vrijeme u kuhinji, ili su pak gledali pripremu mesa sa čekićem, zanaju da on ima dvije strane.

Jedna je gusta sa sitnim zubićima, a druga je nešto glatkija sa krupnim valovima. Da li ste se ikada zapitali čemu tačno koja služi?

Morate priznati da je priprema mesa jedan od najzabavnijih dijelova kuhanja, a dobro dođe i da se riješite stresa kada ste bijesni ili ljuti.

Osim što vam pomaže da olakšate svoje raspoloženje, meso koje je lijepo pripremljeno čekićem je daleko ukusnije od onog koje to nije. Zato je i bitno da znate za šta se tačno koja strana koristi.

Vjerovatno najčeše koristite sitniju stranu, ali ona nije namijenjena za baš svu obradu mesa. Zapravo, glatka površina čekića je dio koji bi najčešće trebalo da koristite, jer ona služi da ujednačite površinu piletine, odrezaka i šnicli

. Njome takođe treba da ujednačite debljinu mesa da bi se peklo ili pržilo ravnomjerno.

Drugi dio čekića koji ima sitne zubiće se koristi da omekša žilave komada mesa. Te sitne čeljisti razbijaju vlakna koje meso čine žilavim, i tako meso čine lakšim i ukusnijim za jelo.

Osim toga, meso koje je pripremljeno ovom stranom čekića, brže i bolje prima marinadu, jer ona ovako može lakše da prođe kroz čvrste proteine.