EVO ZAŠTO JE HELIKOPTER U KOJEM JE BIO KOBE BRYANT PAO Nije smio da poleti, nazvali su pilota i OVO REKLI, ŠOK SAZNANJE!

dzeko-kobe

Pilot helikoptera u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kćerka Gianna i još sedmero ljudi bio je upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Californiji, pri brzini od gotovo 300 km/h.

Kako piše New York Post, audiosnimak s kontrolnog tornja otkrio je da je pilot bio upozoren da leti prenisko.

“Još uvijek ste prenisko za let na ovom vremenu”, rečeno je pilotu.Izvori iz krugova zrakoplovstva rekli su da je vrijeme u okolini Los Angelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena.

Pilot helikoptera Kobe Bryanta planirao je sletjeti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih uslova i drugih letjelica koje su također trebale sletjeti.

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio sa visine od oko 500 metara. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 km/h.

dzeko-kobe

Izvor je za New York Post rekao da je Bryantov helikopter imao dva motora i da se ne bi srušio da je ostao bez jednog motora.

“Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mjestu nesreće, čini se da su udarili u planinu prednjim dijelom helikoptera”, rekao je izvor.

Dodao je da je Kobejev helikopter star 20 godina, a riječ je o letjelici Sikorsky S-76. Njima, dodaje, najčešće upravljaju dva pilota, ali u nedjelju je upravljao samo jedan pilot.“Vjerovatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja”, dodao je izvor.

Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Californiji, oko 65 km sjeverozapadno od Los Angelesa.