Može li par u Njemačkoj da preživi sa platom od 1.200 eura? Stevan je iznio računicu. Ko se sa njom slaže?

Na prostorima Balkana bi se sa platom od 1.200 evra pjevalo, ali da li jedan bračni par u Njemačkoj može da preživi sa ovom sumom?

Država nema rješenje za “stan na dan”: Dok nadležni smišljaju šta da rade, vlasnici zgrću pare, prenosi Telegraf.rs.

To pitanje postavio je Fejsbuk korisnik Stevan na grupi “Idemo u Njemačku”, a odgovori koje je dobio otkrili su mnogo o životu Balkanaca u “državi snova”.
– Plata 1190 eura u Njemačkoj! Da li sa ovim parama može da se preživi? Na stan bi dali 600 eura, hrana 200 eura, dva mobilna telefona i internet 70, ostaje nam oko 300 eura mjesečno za garderobu, provod ili kako odlučimo – pitao je Stevan o izvodljivosti ove računice i dodao da supruga i on nemaju kredite i voze bicikle.

Mačevi su se ukrstili oko sume za hranu.

– Ne možete 200 eura mjesečno dati za hranu, to je bar po osobi. Ta računica je validna samo ako jedete parizer – odgovorio mu je Jasmin, na šta je drugi korisnik dodao da “u Beogradu na hranu troši više, a kupuje samo po hipermarketima da uštedi”.

Računice su krenule da se redaju

Model “dvije Njemačke”: Kako bi izgledao na primjeru Beograda i Prištine?

– Tri nas je člana, a hranimo se kvalitetno za samo 250-300 eura mjesečno. U Njemačkoj vas jeftinije košta kvalitetna hrana, nego da svaki dan kupujete salame i konzerve, koje su po minimalno euro ili dva. A znate kakva su pakovanja salame u Nemačkoj – 10 šnitova rezano na milimetar – napisao je Dalibor.

Preporučeno za vas: Poslovni krah Džejmija Olivera: Bankrotirao najpoznatiji kuhar na svijetu
Jedan Petar je čak slikao svoju večeru, koja ga je koštala dva eura – tjestenina 80 centi i dva parčeta ribe (šest komada – tri eura).

Domaćice su se sa njim složile – u Njemačkoj se može mjesec dana jesti za 200 eura, ali ključ je u tome da se obroci spremaju kod kuće. U restorane gotovo da ne izlazi niko, a papreno je i naručiti hranu.

Većina se takođe složila da se sa jednom platom u Nemačkoj može živjeti, premda teško. Minimum je 1.500 eura, smatra Radovan.

U Srbiji hrana tri puta skuplja nego u Evropskoj uniji, kada se uzme u obzir visina prosječne plate

– Sa jednom platom u Njemačkoj, koja je ipak sigurna, može se živjeti. Treba oboje da rade, imali djecu ili ne. Tada još i da se uštedi. Hrana i potrepštine za stan se mogu kupiti svake nedejlje, mnogo toga je na akciji. Uvijek gledam da je to proizvod iz Njemačke. A u našim/vašim državama, kako je? – pitala je jedna Marija.

Šta biste joj vi odgovorili?