Nije svejedno da li jedete CRNI, LJUBIČASTI ILI MLADI LUK! Evo koji treba da koristite za koju vrstu hrane!

Nije svejedno da li stavljate u jelo žuti ili ljubičasti luk, srebrnjak, slatki luk ili praziluk. Takođe, važno je da znate i kako se koja vrsta luka reže.

Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste u pripremi jela. Radi se o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor. Bogat je dijetetskim vlaknima. Najbolji je kada ga usitnite na sitne kocke, piše “B92“…

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji ukus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče. Odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanasa koji smanjuju rizik od nastanka raka. Siječe se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrnjak

Ova vrsta luka je savršen izbor ako želite da vam jelo ima više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za pizzu, kao i za meksička jela. Najbolji je kada ga siječete na trakice.

Mladi luk

Najbolje da ga jedete sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli zajedno sa zelenim djelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C. Siječe se na kolutiće.

Praziluk

Najbolji je za salate i da ga koristite u svježem stanju. Odlično se slaže sa ribom. Sijecite ga na tanke kolutove.

Haber.ba