Riješite se sakupljene vode u vašem organizmu: Od nje izgledate mnogo deblje nego što stvarno jeste!

Zadržavanje vode je česta pojava kod trudnica, pojedinaca koji konzumiraju lekove i neaktivnih osoba. Rezultat zadržavanja vode podrazumeva otok i dobijanje na težini. Srećom, istraživači znaju šta uzrokuje zadržavanje vode i čak imaju nekoliko saveta o tome kako je sprečiti.

Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema. Kada konzumirate previše soli, vaše telo zadržava vodu kako bi pomogla da se održi prirodna ravnoteža. Ishrana bogata natrijumom može dovesti do proširenja ćelija vode do 20 puta.
REŠENJE: JEDITE MANJE PRERAĐENU HRANU
Rešenje: jedite manje prerađenu hranu
J

ednostavno rešenje je da zamenite prerađenu hranu sa prirodnim namirnicama. Zapakovana testenina, supe, pa čak i konzervisano povrće sadrže značajnu količinu natrijuma. Jedite sveže ili smrznuto povrće i supe i soseve sa malo natrijuma. Probajte da zamenite so sa keltskom morskom solju ili himalajanskom.
UZROK: DEHIDRACIJA
Uzrok: dehidracija
Vaše telo želi da živi. Kada ne pijete dovoljno vode, vaše telo se bori kako bi proverilo da li imate dovoljno vode u vašem sistemu kako biste opstali. Većina ljudi koju vidite verovatno ne pije dovoljno vode, iako se to ne primeti.

SAVET: PIJTE VIŠE VODE
Savet: pijte više vode
Pijte najmanje 240ml vode dnevno, kako biste se osigurali da vam telo funkcioniše ispravno, dok ostali zdravstveni stručnjaci tvrde da bi trebalo da popijete vode kao polovinu svoje težine. Ako vam je teško da pijete vodu na silu, pokušajte da jedete više voća i povrća.
UZROK: NEDOSTATAK MAGNEZIJUMA
Uzrok: nedostatak magnezijuma

adržavanje vode može da znači da nemate dovoljno magnezijuma u organizmu, jer vaše telo koristi magnezijum u skoro svim procesima. Zbog ovoga telo ne može pravilno da funkcioniše i voda se zadržava.
LEK: JEDITE HRANU BOGATU MAGNEZIJUMOM
Lek: jedite hranu bogatu magnezijumom
Dodajte hranu poput avokada, oraha, žitarica, spanaća, jogurta i zeleniša vašoj ishrani. Ove namirnice imaju dosta magnezijuma i takođe nude obilje drugih zdravstvenih prednosti.
LEK: MENJAJTE NAČIN ŽIVOTA
Lek: menjajte način života
Pijenje dosta vode utiče na težinu, kvalitet sna i energetski nivo. Unošenjem dosta voća i povrća, zajedno sa vodom, pomoći će vašem telu da pravilno funkcioniše i ne zadrži višak vode. Pijte 8 čaša dnevno najmanje.
LEK: POVEĆAJTE UNOS KALIJUMA
Lek: povećajte unos kalijuma

Što više soli konzumirate određenog dana, više kalijuma je potrebno da unesete u organizam. Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.
UZROK: SKROB I SLATKIŠI
Uzrok: skrob i slatkiši
Ugljeni hidrati takođe mogu biti krivi. Ako za večeru imate slatku hranu, skrob, testeninu, beli pirinač ili slatke napitke, ovo će dovesti do brzog porasta šećera u krvi, zbog čega će telo osloboditi insulin – hormon koji sprečava dovod šećera u krvotok. Ali visok nivo insulina može da zadrži natrijum i tečnost, nakon čega se zadržava voda.

UZROK: HORMONSKI POREMEĆAJI
Uzrok: hormonski poremećaji
Ostali hormoni mogu doći do izražaja i mogu se javiti u vidu mesečnih ciklusa kod žena, što dovodi do povećanja vode u telu. U periodu od nedelju dana do dve, mogu se zadržati dodatnih kilogram ili dva. Obratite pažnju na ishranu.

LEK: JEDITE VIŠE VLAKANA
Lek: jedite više vlakana
Foto: whstatic.com
Konzumirajte hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, seme lana i slično, što možete samleti u mlinu za kafu. Na ovaj način ćete očistiti urinarni trakt, bubrege, debelo crevo i telo će se osloboditi viška tečnosti.
Izvor: fokuzz

Post navigation