SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA Evo kako se obično tuširanje može završiti TRAGEDIJOM!

Nikola Đ. (18), maturant iz Niške banje nastradao je u utorak uveče u svom kupatilu tokom tuširanja. Još uvek nije jasno šta je tačno prouzrokovalo tragediju, a prema rečima naših sagovornika i uključen bojler, kao i grejalica u kupatilu mogu da budu smrtonosni, piše “Blic”

Prema rečima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

– Obično su u pitanju instalacije gde je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, ondnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač “probije”, bojler bude pod naponom a sklopka ne može da “iskoči” – objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

– Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela – priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Bojler može i da eksplodira “kao bomba”

Foto: D. Milenković / RAS SrbijaU kupatilu vrebaju mnoge opasnosti
Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, naš sagovornik objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

– U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba – priča Dimić ističući da su imali slučaj gde je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.