ZNATE LI KOJA JE NAJBOGATIJA DRŽAVA SVIJETA: Po glavi stanovnika imaju 125 hiljada dolara-a manjina su u svojoj državi!

Državica s Arapskog poluotoka jedna je od najmanjih na svijetu, ali po ekonomskoj snazi je prvi tigar.

Katar je najbogatija država svijeta. Svi relevantni izvori navode da je, ako se uzmu u obzir kupovna moć i kursevi valuta, bruto domaći proizvod po stanovniku u Kataru lani iznosio više od 125 hiljada dolara, što je ravno deset puta više nego u BiH

Idući na listi je Luksemburg, s prosjekom nešto većim od 100 hiljada dolara, a slijede Singapur, Makao, Brunej itd.

Državljani Katara su izrazita manjina u svojoj zemlji. Od otprilike 2,6 miliona ljudi, na koliko se procjenjuje stanovništvo male arapske države u prošloj godini, na Katarce otpada tek nešto više od 300 hiljada, odnosno malo više od deset posto. Katarci su manjina u svojoj državi već decenijama, no omjer je dodatno narušen na njihovu štetu u posljednjih desetak godina, tokom kojih je broj stanovnika čak utrostručen.

U Kataru tako žive vrlo značajne grupe Indijaca, Nepalaca, državljana Bangladeša, Egipta, Filipina, među kojim i oko 550 Bosanaca, a razlozi su uglavnom dobro poznati. Radi se o doseljenicima koji, zahvaljujući enormnoj razlici u životnim standardima, uspijevaju solidno živjeti i svojim porodicama u matične zemlje poslati dio zarađenog novca.

Jednu od glavnih uloga u toj naftom i plinom bogatoj državici igra Qatar Investment Authority (QIA), državna firma koja upravlja fondom u koji se slijevaju prihodi od prodaje energenata, a riječ je o 330 milijardi dolarai imovine, s investicijama koje su rasprostranjene širom svijeta.

Među lokacijama u koje su usmjerene katarske investicije ipak se ponešto ističu London, odnosno Velika Britanija, New York, Washington, Pariz i općenito Francuska, kao i neki drugi gradovi i države. Prema izvještaju koji je napravila televizijska kuća CNBC, Katar u Londonu posjeduje više imovine čak i od engleske kraljice.

Katar tako kontrolira vlasništvo u trećini od 15 najskupljih londonskih nebodera dok, za usporedbu, britanske kompanije u njima imaju samo petinu vlasništva. Među tim nekretninama su poznati poslovni kompleks Canary Wharf, zgrada HSBC Tower, u kojoj se nalazi sjedište poznate globalne banke, kao i atraktivni neboder The Shard. Katar je dobio i dozvolu londonskih vlasti da bivšu tamošnju američku ambasadu pretvori u luksuzni hotel.

Usto, katarski investitori su u Britaniji vlasnici poznate trgovačke marke Harrods, a drže i četvrtinu vlasničkog udjela u trgovačkom lancu Sainsbury’s, kao i udio u poznatoj banci Barclays. No niti tu nije kraj ulaganjima. Katar drži petinu vlasništva u kompaniji International Airlines Group (IAG), koju čine avioprijevoznici British Airways, Iberia, Aer Lingus i još nekoliko drugih.

Dodatna ulaganja u avio promet su i petina vlasništva u londonskom aerodromu Heathrow te četvrtina vlasničkog udjela u aerodromu drugog po veličini ruskog grada, St. Peterburga. U Rusiji, usput, QIA je investitor i u državnoj naftnoj kompaniji Rosnjeft te kontrolira nešto manje od 10 posto dionica.

Katarski ulagači se ozbiljno drže savjeta da nije pametno držati sve investicije u jednom sektoru pa svoja ulaganja pokušavaju diversificirati. Već spomenuti QIA je najveći pojedinačni privatni investitor u njemačkom proizvođaču automobila Volkswagenu te kontrolira oko 15 posto dionica. Talijanski proizvođač luksuzne robe Valentino također je u rukama katarskih vlasnika, kao i francuski nogometni klub Paris Saint-Germain.

Francuske vlasti su razvile posebne odnose s katarskim partnerima koji drže vlasničke udjele u nizu tamošnjih kompanija, poput medijskih kuća Lagardére i Vivendi, energetskim divovima Total, Engie (bivši GDF Suez) i Areva, kao i u France Telecomu.

Državni fond Katara “Qatar Investment Authority” postao je 2015. godine vlasnik 100 posto milanske poslovne četvrti Porta Nuova. Katar je do tada bio vlasnik 40 posto akcija te četvrti, a kupovinom preostalih 60 posto akcija postao je jedini vlasnik.

Tržišna vrijednost četvrti Porta Nuova, sa 25 zgrada, prelazi dvije milijarde eura, tvrdi talijanska kompanija.

S druge strane Atlantika Katar je već godinama prisutan kao investitor u nekretnine u New Yorku, u kojem, primjerice, drži 10 posto vlasničkog udjela u Empire State Buildingu, ali ulaže i u niz građevinskih projekata. Na suprotnoj obali Sjedinjenih Američkih Država katarska kompanija beIN Media Group, dio Al Jazeera grupe, kupila je poznati filmski studio Miramax, a u San Franciscu namjerava otvoriti ured koji će se baviti investicijama u tvrtke iz Silicijske doline.

Katar se ne ograničava samo na investicije u Evropi ili SAD-u. Prije nekog vremena je od kompanije Blackrock u najvećoj takvoj transakciji u povijesti Singapura kupio poslovni neboder u tom gradu vrijedan 2,5 milijardi dolara, a najavljene su i investicije u Maleziji, kao i suradnja s kineskim partnerima.

Zaposleni u Kataru, uključujući njegove državljane i imigrante, zarađuje u prosjeku više od 4000 dolara mjesečno, pri čemu12 posto zaposlenih ima plaće veće od 8000 dolara, a 39 posto zaposlenih ima plaću veću od 6.000 dolara mjesečno. Plaće i nisu tako velike, no treba znati da je Katar zemlja bez PDV-a pa su troškovi života osjetno niži. Zdravstveno i penziono osiguranje, kao i školarina, ne idu na teret građana nego države, a naftni derivati su skoro pa besplatni.